Fler bilder

Här kommer lite fler ovisade bilder från fotograferingen i höstas. 
 

Uteritt

Som tur är har vi inte fått någon snö till skåne och jag hoppas inte det kommer heller. 
Så idag har jag tänkt rida ut en lång skrittrunda i skogen med Celle, Det är så skönt att bara komma ut i naturen. Skön uppladdning inför helgen ;)
Idag slutar jag även tidigt redan kl 2, så jag tänkte ta en liten dag i stallet och fota nya saker, och annat som jag tänkt visa er på bloggen. Så tar en liten bloggdag idag och fixar massa roligt för er, Så är det något ni tycker att jag missat att skriva om eller som ni vill ha mer av så är det bara att slänga iväg en kommentar. 
 
När jag har ridit ut en runda tänkte jag bara jogga honom lite lätt i ridhuset och känna så han är loss och igenom i båda sidorna. så mamma kanske kan ta lite bilder på oss då också trots att jag bara joggar honom lite. Så vänta er mycket nya inlägg nu under dagen. 
min snygging! 
 

Förberedelser inför helgen

Eftersom det är tävling i helgen så gäller det också att man har en planering. Det är viktigt att man har koll på allt som ska göras och fixas innan. Och det är mycket att tänka på både innan och efter tävling, så jag tänkte dela med mig lite av de saker som jag tycker är viktiga att tänka på och hur jag förbereder mig på bästa sätt. 
Jag har ju tävlat sedan jag var 7 år så har ju en del rutin och har testat olika saker under åren. 
 
Punkt 1, vad behöver tvättas? lindor,benskydd,schabrak, sadel & träns ska putsas, och hästen kanske. Gå igenom vad du tänkt ta med dig några dagar innan så du har allt rent och fint innan tävlingen, jag kollar alltid ut ett schabrak jag ska ha och benskydd eller lindor, vad jag nu tänkt ha och har det tvättat och fint. Sedan tvättar jag hästen 1 dag innan ungefär, är noga med svansen och manen, och sedan gör jag alltid en fläta i svansen för att få den lite lockig och för att den ska hålla sig ren. Dock tvättar jag inte hela hästen när det är såhär kallt ute. För vill inte riskera att han ska börja frysa, blir nerskyld och bli stel & kall i sina muskler. 
Ha även klart en packlista och ha någelunda koll på var sakerna finns så du lätt kan packa ut det kvällen innan, eller på samma dag innan man kör. Detta är det jag checkar av några eller nån dag innan. 
 
Punkt 2, knoppa,packa ut i lastbilen/bilen. Ha god tid på dig i stallet innan så du inte behöver stressa, då blir du nervös och hästen kommer också känna att något är fel. Jag brukar räkna med att vara en timme innan i stallet ungefär. Dock är detta inte jätte lång tid innan vi ska köra, men jag är vanan inne och knoppar på ungefär 20 minuter, samt har hela hästen klar på ungefär 30 min, då har jag ytterligare 30 min att gå igenom packningen. 
 
Punkt 3, innan start. Jag vill vara på tävlingsplatsen ungefär 2 timmar innan start, då vill jag gå och anmäla, äta lite, gå igenom programet en sista gång, och kolla in hela stället så jag hittar och inte behöver vara osäker när jag har hästen ute. Sedan sitter jag på Celle ungefär 1 timme innan start, varav 30 minuter går till att skritta fram. Då skrittar jag runt på anläggningen och på framridningen för att han ska ha något kul att titta på. Sedan jobbar jag honom i 30 minuter, det brukar funka bra, det behövs inte så lång tid att pressa dom innan om dom är loss och igenom. 
 
Punkt 4, sista punkten, avkrittningen är viktig! för att sedan riskera skador, eller stäckningar när hästen ska stå i lastbilen hem och inte kan röra på sig, speciellt när det är kallt ute. Gå igenom packlistan lite snabbt så man har med allt och inte har glömt något. Och när man kommer hem ska man packa ut allt, putsa upp och tävtta allt som blivit dammigt eller skitigt. 
 
Såhär brukar mina planeringar se ut innan tävling, sedan är det klart att det varierar om man ska på meeting eller om man ska på en dagars tävling. Jag har skrivit utifrån hur det kommer se ut för mig i helgen, alltså att jag bara har en start en dag.
Gillar ni denna typ av inlägg så släng iväg en kommentar, då vet jag vad jag ska göra mer av och inte! :) 
En bild från Jönköping i somras, min mest framgånsrika helg! 3 vinster nationellt av 3 möjliga.

Daven är kvar

har ju fått in en hel del frågor om daven är såld, eller var han har tagit vägen, och jag har bara helt glömt att berätta för er. Så tänkte ta upp det i ett inlägg nu.
 
Daven finns kvar hemma hos oss, han är till salu. Jag rider honom inte speciellt mycket just nu för jag känner att jag inte har tiden till det, och jag vill inte stressa med Celle. Jag har otroligt mycket i skolan, går en linje som kräver att jag pluggar och lägger ner tid på det. Så tiden finns helt enkelt inte. 
Däremot har vi en jätte bra deal med Frida, en nära vän till mig som ridit och tävlat på nationell nivå med sin C ponny, men efter att hennes ponny såldes så har hon inte haft häst. Så det passar alldeles utmärkt. Hon tar hand om honom så himla bra och hon är ute och fixar med honom 4-5 dagar i veckan så mycket hon hinner. Dom två passar jätte bra tillsammans. Så jag hade inte kunnat vara mer nöjd. 
 
Såklart får man ju hoppas att han blir såld snart och kan komma till nån liten satsande ryttare som kan ta vara på hans kvaliteer och visa upp dem, men till dess är det ingen stress och det känns bra. 
En bild mamma tog på mig & celle och Frida & Daven igår innan min träning, två fina hästar jag har tycker jag allt. 
 

dagens träning

Tränade med Celle idag och det gick så himla bra, känns nästan som han går bättre på kandaret nu än det vanliga tränset. Idag låg fokus på lugnt tempo, och små steg. alltså inte anstänga honom genom att jobba honom i den stora traven hela tiden, utan att man ska kunna växla ner, och få honom att jobba mer med sina bakben. Han var så himla lugn och avslappnad så trodde ett tag inte det var min pigga häst jag satt på. Men det känns så skönt att vi kan det så här lugnt också. Vi jobbade även lite byten på volten som ni kommer kunna se på bilderna. Där måste han lära sig att vänta på mig då han gärna flaxar iväg och byter själv. Som han gjorde en gång, då blev det två byten i varje ;) så nu vet man att det i alla fall finns potensial för det också när det blir läge för det. 
Tråkigt att bilderna blir lite mörka i ridhuset, men måste göra lite bättre inställningar innan, blev lite bråttom idag. Men hoppas ni ser någon ändå.
 

veckoplaneringen

måndag: Träning för Helena med Celle, tar med kameran så det blir nya bilder i till er. 
Tisdag: Celle får antligen vila eller skrittas ut om jag hinner det innan det blir mörkt. 
Onsdag: Får han gå ett litet lättare gympa pass i ridhuset. och innan dess hade jag tänkt skritta ut en runda så han får träna sina muskler i uppförbackar osv. så vi varierar träningen. 
Torsdag: Träning för Helena 
Fredag: skritta ut, lättare gympa pass. 
Lördag: förhoppningsvis tävling, har fortfarande inte riktigt bestämt om jag ska starta eller inte. 
Söndag: Skritta
 
Men så här kommer planen se ut, Celle kan sina saker och jag vill inte slita på honom för mycket därför kommer han inte gå stenhårt varje vecka och veckan innan en tävling, utan han ska bara motioneras så han inte blir allt för laddad. 
 
Tror detta uppläget blir bra för honom, kanske det blir någon ändring men jag känner mig ganska säker på denna planering. 
gammal bild som jag hittade på datorn, tyckte den var härlig. Fina lilla Daven 

Fullt upp

I helgen har jag haft fullt upp, i fredags åkte jag till emporia direkt efter skolan med en kompis, och efter det åkte jag till C och vi gick på bio. Alltså var jag inte hemma alls i stallet i fredags hos Celle. I lördags sen åkte jag hem snabbt och red Celle ett dressyrpass han var så himla fin! Är så nöjd över honom.

På kvällen åkte jag vidare till Sofie, rn kompis till mig som också rider och tävlar högt. Vi hade en trevlig kväll, åt god mat och tittade på film. Nu sitter jag på bussen på väg till Lund för att shoppa lite med mamma, och sen kör vi direkt till stallet och jag rider Celle ett pass i ridhuset. Ikväll ska jag plugga ordentligt och blogga! Vi hörs mer snart
Så länge får ni en liten fail bild på Celle ;) 


Hård träning

Hej på er, förlåt för att jag inte skrivit något idag men har haft fullt upp hela dagen. 
Och tyvärr blev det heller inga bilder idag från tränngen just på grund av all stress. Var i skolan 8-15.30 idag, Hade ett jätte stort matte prov, lite test inför nationella. När jag sedan skulle hem så var alla tåg inställda och jag skulle träna för Helena nästan direkt efter jag slutat. Men till sist kom det ett tåg, så det var därför det blev så stressigt och jag hann inte hem om och hämta kameran. 
 
Men i alla fall, det var synd att den inte var med idag. för träningen gick super bra! igår var Celle som en tickande bomb, idag var han hur fin som helst. Visst var han super laddad, men han lyssnade ändå super fint på mig. och låg inte alls på i handen som han brukar göra med det trycket. Vi jobbade en hel del galopp, och gjorde lite byten, idag var dom så fina. Kändes bra eftersom dom varit väldigt studsiga nu på senaste efter hans vila. Trodde vi kanske skulle behöva jobba mer med dem, men eftersom han hade coolat ner sig lite idag så blir också bytena automatiskt mycket bättre. 
 
Vi avslutade passet med lite trav då vi mest jobbade slutorna, det är så konstigt för hans öppnor är perfekta, sen har han svårare för slutorna. Han vill gärna bli lite hängade i kandaret så det jobbade vi mycket på att han skulle bära sig själv genom hela slutan. Och på slutet klickade allt. Känns så himla bra efter ett sånt här pass, just eftersom det på senaste tiden har varit lite små hackigt hit och dit, dels för det har varit svårt att kontrollera hans energi. Och vi dressyr ryttare vill ju ha allt i perfektion! plus att det krävs på den nivån jag tävlar, allt måste stämma och vara hundra säkert annars förlorar man mycket. Så nästa vecka blir det två träningar för Helena, då lovar jag er nya fina bilder. 
bild från första provridningen, redan då var jag fast i denna kung. 

Svar på några frågor

Det har rullat in ett par frågor här sedan jag startade upp igen, så jag tänkte sätta mig ner och svara på dom nu. 
Kul att ni frågar, fortsätt gärna med det!
 
Vilken snygg häst! Vad är det för stam och hur stor är han?
svar: Tack! han har hoppstam och är efter Linaro- Öxenholm General Pio, han är 169-170 cm hög.
 


om han vill framåt hela tiden varför använda sporrar?
svar: jag brukar variera mig att rida med sporrar, men i vissa fall så måste man ha dom för att hästen ska får mer respekt för dig och du får snabbare reaktion och slipper sitta och störa hästen med enbart skänkeln oftare. Man måste också få igenom vissa saker och då kan det vara bra att ha sporrar trots att hästen vill framåt. Och egentligen spelar det ingen roll för man går ju inte på dom lika mycket när man har sporrar som utan. :)

Superfin häst! Vilken ras är hen? :)
svar: han är varmblod, från Danmark. 

Vad är det du har framtill? Det ser ut som ett sånt där "håll dig fast" handtag 
svar: du har på sätt och vis rätt, det är en rem för att hålla sig fast och kvar i sadeln, jag använde det i början på alla mina hästar när jag inte kände dom riktigt för att komma tugnt ner i sadeln, Hästarna är otroligt känsliga för sitsen och man måste komma tugnt ner i sadeln för att få dom att bromsa upp och börja lyssna. Så det är ett jätte bra tips faktiskt att ha, man kan ta tag i den när man vill och man får en kanon bra sits, stilla låg hand och man sitter verkligen ner i sadeln. Speciellt bra när man jobbar samling i galopp och man gärna lättar lite från sadeln, då håller man sig i den så man verkligen sitter som klister fast!
 


tävlingar med Celle under 2014

Celle och jag hann med och göra ungefär 5 starter förra året från det att jag fick hem honom i slutet av Juli. Det har gått fort fram och det har varit framgång varje tävling så det har verkligen varit roligt. Men jag tänkte skriva lite kort om dom alla och berätta lite hur det gick och sådär, tyvärr har jag inga bilder från någon av tävlingarna eftersom bloggen legat nere så har jag inte tyckt det varit lika roligt med bilder, eftersom jag ändå inte haft någonstans att lägga upp dom. 
 
Men ialla fall. 
Min första start med Celle var när jag bara haft honom hemma i två veckor ungefär, då startade vi en 
Regional medelsvår C:1 DEBUT! resultatet blev en vinst på hela 70,6% 
Jag tror jag att jag skrivit lite om den tävlingen här på bloggen precis innan jag tog en paus. Men det var ialla fall så himla roligt, och han kändes så fin. 
 
Någon vecka efter det så åkte vi ut på ännu en  Regional medelsvår C:1 där reslutatet också slutade med vinst på hela 71,1% 
Jag kommer ihåg så tydligt att jag inte var speciellt nöjd över den starten för att han bytte i inridningen och gjorde piaff i enkla bytena, och jag kände sån himla press en klass med 40 starter och allt var så nytt, men tydligen gillade domaren det väldigt mycket och det var roligt, så där med hade vi säkrat våra kval till medelsvår B och snabbt gick vi vidare för att msv C kändes för enkel, så det blev nästan svårt pga det. 
 
14 septemper Regional medelsvår B:2 DEBUT! - resultatet blev 65,1% och ett kval till nationellt, så det var helt godkända reslutat, men direkt när man gick upp till msv B så kände man hur mycket svårare det blev, och så mycket att tänka på, byten kom till i programen och man fick verkligen tänka tänka tänka. 
 
sedan 28 September Medelsvår B:4 DEBUT! - ett program med svåra vägar som kräver mycket samling och extremt mycket fokus, det är nog det svåraste program jag ridit. Det är så smala och snäva svängar, domare har även sagt det till mig att det inte är något lätt program och det krävs att hästen är 110% genom hand och skänkel annars går det inte. 
Men en utmaning för mig, debut i nytt program, debut att tävla med kandar som de också är ganska krångligt. Så gick det så himla bra, var så otroligt nöjd efter den starten att jag tog mig runt utan större missar och att bytena var något av de bästa delarna som jag fick högst på. sån lycka den dagen jag fick 65% och placerad 5:a
 
Nationell FEI lagtävlan för juniorer DEBUT!- var min sista start 2014, vi hade alltså tagit oss väldigt långt på kort tid, denna start var i oktober någon gång, och jag kände redan på framridningen att något inte riktigt stämde, red mitt program galopp delen var okej, skritten katastrof och traven var inget vidare heller, men det kändes liksom aldrig rätt den dagen,och programet är inte svårare än msv B:4, det var bara något den dagen, Celle har sina dagar, nu när jag känner honom så märker jag direkt när han har en "sämre" dag och då tar vi ett jogging pass. Han är speciell han, det var säkert en sådan dag han hade då men jag kände inte honom riktigt så bra då. ;) men trots det och fullt med 2or på nationell nivå fick vi ändå ihop 62% så det tycker jag ändå är bra, och det ger mig väldigt mycket positivitet för kommande nationella tävlingar, vi känner varandra bättre nu så bara längtar till vi får visa upp oss.
min stjärna ♥

Årets första tävling inplanerad

Nu är årets första tävling preliminärt anmäld. Det är i början av Februari. 
Och klassen vi ska rida är en Nationell FEI lägtävlan för Juniorer. Det är fortfarande inte helt hundra att jag ska dit för Celle har haft en liten vila ett tag nu inann och jag har inte riktigt kommit igång och förberett mig så bra som jag kanske skulle vilja. Men sen har jag också mindre chans på mig att ta mina SM kval iår för att SM går inte i Augusti som det brukar utan är flyttad till Maj istället. Så om jag räknat rätt så har jag ungefär 5 tävlingar på mig om jag ställer upp på denna första tävlingen nu. 
 
I alla fall så går tävlingen på Flyinge kunsgård, där det är så himla fin miljö, omringat som av ett slott, och stora fina och luftiga ridhus. Så det hade ju helt klart varit en fin tävlingsmiljö att starta upp i, samt lite miljöträning för den spända hästen. Men Celle har alltid varit väldigt cool ute på tävlingar förra året och inte reagerat på minsta lilla så tror inte han kommer göra det nu heller. 
Bilder på liten del av anläggningen på flyinge. 
 

fotografering

En fin dag i höstas så fotades jag både själv och tillsammans med Daven till ett speciellt projekt. Det var jätte roligt och det blev en hel del fina och härliga bilder. Några av dom med Daven funderar jag att skriva ut och få upp på tavla. Det blev en hel del bilder och jag tänkte visa er några stycken åt gången så det inte blir för många i ett inlägg så man inte orkar titta på alla. Tar ut och visar er mina favoriter i alla fall, sedan kanske någon dyker upp någon gång ibland när det är brist på andra inlägg. 
Visst är Daven en riktig modell häst?
 
 

bloggtips

Tänkte att jag skulle tipsa om en super bra blogg som drivs av Evelinn, en tjej som är lika gammal som jag, hon är också en satsade dressyrryttare och har sin D-ponny Rhett Buttler samtidigt som hon nu börjat rida en storhäst som hon ska tävla och träna nu framöver. 
Vad jag tycker är så himla bra med denna blogg är att den uppdateras ofta, det är alltid nytagna bilder, och nu blir det ännu roligare när det finns en storhäst med i bilden! eftersom det är det jag håller på med nu. 
Evelinns blogg är även den enda som jag följt dagligen under mitt blogg uppehåll. 
Så tycker absolut ni ska titta in och lämna en kommentar hos henne!
klicka på länken så kommer ni direkt till hennes blogg: http://enewe.blogg.se/
 
 

ovisade bilder

här kommer några somriga bilder från ett dressyrpass under sensomaren förra året med Celle. Åh det bara får en att längta till värme när man kan börja rida med T-shirt på utebanan och få fina bilder. Här var det väldigt nytt för oss båda och jag hade inte haft Celle mer än en månad, så tycker ändå det ser rätt okej ut. Har haft svårt att verkligen komma ner i sadeln och få honom att bromsa in lite och vänta på mig, han har sån enorm energi så han har varit som en bulldoser som bara vill fram fram hela tiden. Nästan lite väl mycket ibland, så det har vi jobbat mycket med. 
Har ni förresten andra tips eller önskemål på inlägg så är det bara till att kommentera dom! tar gärna emot! 
 
 

Utrustning

Har precis kommit hem från stallet, red ett dressyrpass på Celle i ridhuset, jobbade mest galoppen och hans form. Att han inte ska bli för kort utan kunna sträcka ut sin hals något trots att fortfarande ska vara uppe i samlingen. Han kändes riktigt fin, så imorgon blir det vila för hans del. 
Hade mitt kandar och mitt älskade nya pannband! Ska visa bättre bilder på det och inte såna här dåliga mobilbilder. De blingar riktigt mycket så han känner sig som kungen i ridhuset ;)
Och min equipe sadel
 
Tänkte även på det ifall det är något ni undrar över eller vill att jag ska skriva om så är de bara att kommentera! Tar gärna emot era tips.


Veckoplanen

Godmorgon på er! 
Uppdaterade bloggens header igår till en ny, inget speciellt och inte så vintrig men den får vara där tills vidare. Idag börjar jag inte förren halv 12 så har riktig sovmorgon, och sen har jag bara två lektioner till halv 3 sen slutar jag för dagen. När jag kommer hem ska jag snabbt ut till stallet för att hinna rida, och när jag sen kommer hem måste jag sätta mig direkt med matteboken usch. 
 
Tänkte göra upp en liten plan på hur veckan ska se ut, eftersom jag måste fokusera mycket på skolan och provet denna veckan så får Celle lite lugnare.

Måndag- Dressyrpass i ridhuset fortsätta jobba som igår
Tisdag- Celle får vila jag är inte hemma förren efter 5
Onsdag- antingen dressyr träning för Helena eller bara gå lite med honom
Torsdag- Skriver mitt stora matteprov, Träning för Helena eller rider jag själv. 
Fredag- Ut i skogen eller vila.
Lördag- Skogen eller dressyrpass
Söndag- Skogen eller dressyrpass
 
som ni ser vet jag inte riktigt hur veckan ser ut än, men det kommer nog snart bli klart, måste bara höra med Helena när det passar med träning.
bild från sommaren, jag hade väldigt svårt att sitta ner i hans stora galopp, men det har löst sig nu tycker jag! 

dagens träning

Red ett dressyrpass på Celle i ridhuset idag och han gick himla bra faktiskt. Red inte jätte längre eller någon jätte hårt pass utan lite lösgörande, Lite skänkelvikningar samt att jag jobbade honom mycket i galoppen. Galoppen är den gångart som är minst slitsam för honom därför brukar jag se till att galoppera honom mycket. Och då blir också automatikst traven loss och igenom och man behöver inte sitta och bråka en massa. Jobbade mest med bytena, att man måste kunna vänta mer på mig och ta det lugnt. Han tycker det är så roligt så det blir ofta lite överilat och lite studsigt. Men på slutet blev dom rikigt bra så jag avlsutade då. 
 
Någon som jag blivit otroligt noga med är min framridning och avskrittning. Jag gör allt för att förebygga eventuella skador och förslitningar. Jag skrittar alltid fram minst 15 mintuer. Sedan jobbar jag honom även lite i skritten under tiden. Efter det travar jag fram honom i lång och låg form och böjer honom lite extra åt båda håller så jag känner att han är loss och med mig. Efter det gör jag samma sak i galoppen och detta brukar ta ungefär 10 minuter i varje gångart. Sen är jag också noga med att lägga in många skittpauser. Hellre många och korta skrittpauser än få längre. När jag travar av honom så gör jag samma sak, lång och låg form ungefär 5 minuter i varje varv och sedan skrittar jag av honom en 15-20 minuter, helst skrittar jag av honom ute så jag kan variera underlaget men går det inte skrittar jag i ridhuset. 
 
Imorgon blir det också ett dressyrpass för Celle. Med ungefär samma upplägg som idag. Mamma skulle egentligen också tagit lite bilder idag, men det var så himla mycket folk och röresle i ridhuset idag, så det får bli på onsdag istället, då kommer jag med nya bilder att visa er. 
Visar er en bild från sommaren på min fina Celle

Förnya utseendet och ny info

Godmorgon på er, Känner att jag är sugen på att sätta igång bloggen lite inför kommande tävlings år som börjar nu snart. I peroder kommer jag kanske inte ha tid att blogga varje dag, men jag ska göra mitt bästa för att hålla bloggen vid liv. Jag har ju lite lättare nu när jag bara håller igång en häst. 
 
Så jag tänkte sätta mig idag och försöka göra en ny stilren header som jag bara ska ha tillfälligt. För då känns det ändå lite mer som en nystart. Sen får jag se till så någon kan komma och fota mig och Celle någon dag så vi kan få lite nya fina bilder. Under tiden jag inte bloggat har det heller inte blivit några nya bilder på oss. Så nu i början kanske jag inte kommer ha jätte mycket att bjuda på, men har fortfarande ovisade bilder från ridpass under sommaren med Celle. 

Sedan har det ju även hänt en hel del, både i stallet och ridmässigt som jag får ta lite då och då och berätta för er så ni hänger med igen. 
 
Dagens planer är alltså följande:
nu på morgen ska jag skriva klart en inlämning i svenskan, en stor ananlys som vi hållt på med sen november förra året. 
Efter det ska jag till Celle och rida ett halv lätt dressyrpass på, han har tagit det lite lugnt sen i Torsdags för equiterapeut var här. Så igår joggade jag honom i lång och låg from, och idag får jag börja jobba på som vanligt.Och efter det sättar jag mig då kanske lite med en ny header, eller väntar jag några dagar med den. För har också ett stort schemabrytade matteprov på fredag som jag måste börja plugga till. 
Bilder från fotografering i höstas tänkte visa fler bilder i senare inlägg

Var inne på bloggen igen efter över 4 månader

Bara för skojs skull tittade jag in på bloggen idag och möttes av massa fina kommentarer om att jag borde börja blogga, och att de faktiskt fortfarande finns dom som kollar in dagligen! Grymma ni är som orkat stanna kvar trots allt. Jag saknar faktiskt bloggen väldigt mycket! Och undrar om jag ska ta upp bloggandet igen? Står väldigt i valet just nu.. Vill gärna blogga, samtidigt undrar jag om jag kommer orka hålla igång trots extremt mycket i skolan.. Har ju väldigt mycket att berätta nu så håll koll! 
Hälsning från mig och Celle 

RSS 2.0